phil logo nieuw

fotos masthead

Nog niet gepubliceerd

 

 

De Koninklijke Philharmonie Bocholtz en Belgian Brass presenteren op 8 december 2019 een concertavond met verrassende blaasmuziek van het allerhoogste niveau.

Het concert staat in het teken van de concoursdeelname van de Phil. Onder leiding van dirigent Frenk Rouschop gaan we onze positie in de hoogste concertafdeling van amateur-blaasorkesten consolideren, en daarvoor halen we alles uit de kast!

 

Programma Koninklijke Philharmonie Bocholtz

 El Jardín de las Hespérides (José Suñer Oriola)
Hét spektakelstuk van deze avond is De tuin der Hesperiden van de Valenciaanse componist Oriola. Het ambitieuze stuk, tjokvol meeslepende melodielijnen, opwindende ritmes, grootse akkoorden en enkele verrassende special effects, vertelt de Griekse mythe van het elfde werk van Herakles, waarin hij de opdracht krijgt om de gouden appel van onsterfelijkheid te stelen uit de tuin van Hera. Hier moet hij niet alleen de verleidelijke Hesperiden (nimfen), maar ook de draak Ladon te slim af zijn. Net als het verhaal zelf, houdt de muziek je op het puntje van je stoel. Als de draak zijn intrede in het muziekstuk maakt, en wanneer hij na een virtuoze strijd ter aarde stort, zal het theater op zijn grondvesten trillen.

Krump (Scott McAllister)
Je hoort het er misschien niet direct aan af, maar verrassend genoeg is Krump geïnspireerd op een vorm van streetdance. Een subcultuur in het Los Angeles van het begin van deze eeuw verzette zich tegen de bendeoorlogen in de beruchte wijken, door een dansvorm te ontwikkelen die juist op wederzijds respect stoelt. Krumpdansers kwamen, soms theatraal geschminkt, op parkeerplaatsen bij elkaar en voerden dance battles uit, met een dans die elementen van hiphop, Afrikaanse spirituele dans, pantomime en vechtsport in zich draagt. 


In het stuk Krump nemen de verschillende orkestsecties het tegen elkaar op in wervelende, vurige battles, afgewisseld door psalmachtige passages die naar het spirituele en vredelievende karakter van de cultuur wijzen.   
 
Brassbound Five (Carlos Pellicer) met een kleine bezetting van Belgian Brass  
Dit lichte en toegankelijke werk is geschreven voor solisten van een koperkwintet en harmonie, ter gelegenheid van de première van het derde Back to Brass Festival in Valencia. Het stuk kenmerkt zich door extreme virtuositeit en expressie. De solisten staan tussen het orkest en de dirigent, maar nemen soms ook een ferme positie achter de rug van de dirigent in. Ze spelen dan fier naar het publiek. Voor de gelegenheid van dit concours heeft de Phil vijf solisten van Belgian Brass uitgenodigd om aan dit werk deel te nemen.

 

Belgian Brass

Na de pauze kunnen we ontspannen achterover leunen en genieten van Belgian Brass. In Belgian Brass zijn de beste koperblazers van België verenigd - en zij komen op onze uitnodiging naar Heerlen. Belgian Brass is samengesteld uit eminente musici die allen een solistenplaats verworven hebben in symfonische orkesten. Dit stelt deze topmuzikanten, onder leiding van trompettist Manu Mellaerts, in staat om elk optreden weer de grenzen van hun instrumenten en van zichzelf op te zoeken. De 12 musici (10 koperblazers, 2 slagwerkers) van Belgian Brass beheersen een scala aan muziekgenres: van klassiek tot hedendaags, van symfonisch tot pop, van serieus tot ludiek. Laat u verrassen op welk repertoire ze ons deze avond trakteren!

 

Wees welkom op deze spectaculaire en spannende avond in de Rabozaal van het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Steun de concoursdeelname van onze Philharmonie Bocholtz en geniet mee van de mooiste blaasmuziek!

 

Harmonie & Duel

Zondag 8 december 2019 - 20.00 uur
Parkstad Limburg Theater, Heerlen

Tickets verkrijgbaar bij PLT via deze link

Artwork Ladon & Hesperides: Brendon Schumacker

 


 

Belgian Brass b750pix 

 


 

 

 

 

Bewaren

Bewaren